תו נכה לחולי קרוהן – השלבים להגשת הבקשה
מחלת קרוהן נחשבת למחלה כרונית, ומכיוון שהסובלים ממנה צריכים ללמוד לחיות איתה בטווח הארוך, הם זכאים לזכויות מיוחדות הכוללות הנחה בגין שירותים רפואיים ורכישת תרופות. הזכות לקבלת תו נכה לחולי קרוהן מוקנת רק לחולים הסבולים ממחלת הקרוהן בדרגה חמורה אשר פוגעת בכושר ההשתכרות שלהם, ובמקביל מהווה פגיעה בריאותית מהותית. על מנת להגדיל את הסיכוים לקבלת תו נכה מומלץ לרוב לפנות למוסד לביטוח לאומי כדי לבדוק זכאות להכרה רשמית במצב של נכות.
כמה אחוזי נכות צריך בכדי לקבל זכאות לתו נכה לחולי קרוהן?
ההכרה לאחוזי נכות לאנשים הסובלים ממחלות המעי הדק נעשית ע"י הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי. ע"פ ספר המבחנים של המוסד לביטוח לאומי בוגרים מעל גיל 18 הסובלים ממחלת הקרוהן וקוליטיס בדרגה קלה ללא אנמיה וללא השפעה מהותית על המצב הכללי יוכרו ב 10% נכות. מחלה בדרגה בינונית עד גבוהה עם התלקחויות תכופות הכוללות אנמיה ומצב תזונתי ירוד יוכרו ב 50% נכות. הסבולים מהמחלה בדרגה קשה הכוללת חום ואנמיה קשה ומצב כללי ירוד מאוד יוכרו ב כ 70% נכות. במקרים קיצוניים שבהם המחלה דורשת אישפוז בביה"ח יוכרו הסובלים ב 100% נכות רפואית.
השלבים בדרך להגשת בקשת תו נכה לחולי קרוהן
הוועדה הרופואית בביטוח לאומי בוחנת את המצבים מהם סובל החולה ואת חומרת המחלה, לאחר מכן החולה עובר מבחן לאובדן כושר ההשתכרות באמצעות וועדת כושר הכוללת – פקיד תביעות, יועץ תעסוקה ועובדת סוציאלית. בהתאם לדרגת התפקוד הכוללת את יכולתו של החולה לעבוד למחייתו, נקבעת גובה הקצבה.
קביעת וועדת הכושר בקשר לאובדן כושר ההשתכרות תלויה במקצוע של החולה – לעיתים הוועדה קובעת שחולים העובדים בתנאים משרדיים בעלי שירותים צמודים לא בהכרך איבדו את כושר השתכרותם בעקבות מחלת הקרוהן או מחלת מעי דלקתית דומה ולדעתם מסוגלים להמשיך לעבוד בהיקף מלא.
חשוב לציין שנכות הנובעת ממחלות המעי הדק אינה קבועה בשונה מנכות גפיים או עיוורון ולכן לעיתים ההכרה נתנת לתקופה זמנית בלבד. במקרים בהם חלה החמרה במצבו של החולה עליו להגיש בשה להחמרה והגדלת הקצבה לאובדן כושר השתכרותו.
לאחר בדיקת הוועדה הרפואית אודות מצבו של החולה וקביעת אחוזי הנכות במוסד לביטוח לאומי ובמידה ואושרו לפחות 60% נכות ניתן לפנות למשרד התחבורה בבקשה לקבלת תו נכה. ישנה אפשרות להגיש את כל המסמכים הרפואים ולפנות ישירות למשרד התחבורה ללא פניה לביטוח לאומי אולם חייבים להצביע על גבלות בניידות או היזקקות מיוחדת לרכב וכי תנועתכם בדרכים בלי רכב עלולה לסכן את מצב בריאותכם.